Hirdetés Tervezés
blog-post-1

Logók, képek vektorizálása

Egy logónál fontos, hogy egységesen szépen jelenjen meg weboldalon, nyomtatott anyagokban, akár egy pólón, munkaruhán, vagy egy nagy plakáton. Ezért a logókat eleve vektoros formátumban szoktuk elkészíteni. Ám előfordulhat, hogy elkallódik ez a formátum, így a meglévő grafikát át kell alakítani annak érdekében, hogy a kontúrok bármilyen méretben szépek, élesek maradjanak.
Egy vektoros kép bármekkorává méretezhető, nagyítható, mindig ugyanolyan éles marad. A kis méretű pixeles képeket ha tovább nagyítjuk, egyre pixelesebbek lesznek, a végén csak egy homályos pacává válnak. Tisztességes nyomda ilyen képekkel nem dolgozik, mivel tudja, hogy a minőség így nem lesz megfelelő.

Mi a különbség a vektoros és a raszteres kép között?


egy színes ikon vektorizálása

A raszteres kép minden képpontjánál külön meg van adva, hogy az az adott képpont milyen színű. Ha ezeket a képpontokat méretezzük, (pl. négyszeres nagyításnál 1 képpontból 4 pont keletkezik), akkor az újonnan keletkező képpontok átveszik a környező pontok színeit, ettől válnak elmosódottá a nagyított ábrák. A vektoros képnél görbék vektorai vannak meghatározva, egy pontból kiinduló görbe merre induljon, meddig tartson, mekkora szögben, milyen ívben csatlakozzon a következő ponthoz. Meg van határozva az is, hogy a pontokat összekötő ívek belül milyen színnel legyenek kitöltve. Ezeket a meghatározásokat nagyításkor is tudják követni a pontok és a görbék, ezért marad mindig tiszta a kép. A vektoros képek ráadásul általában kevesebb tárhelyen is elférnek, Mb-ban kisebbek raszteres társaiknál.


egy színes ikon vektorizálása

Egy egyszerűbb rajz esetében már kisebb átalakításokkal is gyorsan megoldható a vektoros rajzzá alakítás. Fekete-fehér, vagy néhány színből álló logó vektorizálását 500 Ft - 2000 Ft-ért vállalom.


Bizonyos esetekben nem megoldható az egyszerű átalakítás, mint pl. az alábbi képen látszik, itt bizony teljes újrarajzolás szükséges. Ezt pedig elvárásoktól függően nagyon precízen, vagy kevésbé pontosan lehet kivitelezni, ha valóban szép és pontos munkát szeretnénk kapni, akkor rá kell szánnunk akár 1-2 napot is.

vektoros kép

Ilyen komplikáltabb esetekben a vektoros újrarajzolást 5000 Ft - 20000 Ft között tudom elvállalni, ahhoz hogy például ilyen minőségben jelenjen meg a logó:


reszteres képből vektoros kép